Βιομηχανικά Δάπεδα

Post in servies

Το βιομηχανικό δάπεδο είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αντοχή του και χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Σε χώρους με μεγάλο βάρος κυκλοφορίας που απαιτούν μεγάλη αντοχή σε πίεση, χτυπήματα και τριβή χρησιμοποιείται πολύ έντονα το συγκεκριμένο δάπεδο.

Αρχικά , παρασκευαζόταν από οπλισμένο σκυρόδεμα , τσιμέντο και αδρανή υλικά. Ωστόσο, τελευταία , η στεγανοποίηση του τείνει να τελειοποιηθεί και η αντοχή του αυξάνεται λόγω των προσμίξεων με υλικά που πλέον χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό δάπεδο, καλύπτοντας τις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του βιομηχανικού δαπέδου;

  • Αντοχή στον χρόνο
  • Μεγάλη ταχύτητα κατασκευής
  • Ευκολία στην συντήρηση
  • Καθαριότητα
  • Αντίσταση στην ολισθηρότητα
  • Αντοχή στην πίεση
  • Υψηλή αισθητική
  • Προστασία από υγρασία, χημικούς και ραδιενεργούς ρύπους
  • Αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες
  • Χαμηλό οικονομικό κόστος

Βιομηχανικά Δάπεδα – Διαφορές εποξειδικών και πολυουρεθανικών

Οι διαφορές των δυο ειδών βιομηχανικών δαπέδων, όπως προαναφέρθηκε, εστιάζονται στα υλικά κατασκευής και όχι στη χρήση του είδους δαπέδου.

Εποξειδικό Δάπεδο

Το εποξειδικό δάπεδο είναι είδος βιομηχανικού δαπέδου και πιο σωστά θα λέγαμε επίστρωση. Ουσιαστικά , πρόκειται για ένα σύστημα εποξειδικών ρητινών δυο ή τριών συστατικών και εφαρμόζεται είτε με μορφή βαφής είτε ως αυτοεπιπεδούμενο σε πάχος μεταξύ 2 εώς 6 χιλιοστά. Τα εποξειδικά δάπεδα έχουν τεράστιο εύρος εφαρμογής. Χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους βιομηχανία- βιοτεχνία ή επαγγελματικό χώρο αλλά πλέον και σε χώρους διακόσμησης όπως καταστήματα , εμπορικά κέντρα, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος , ακόμη και σε οικίες με μοντέρνο σχεδιασμό.

Πολυουρεθανικό Δάπεδο

Τα πολυουρεθανικά δάπεδα κατασκευάζονται από ένα μείγμα από χαλαζιακή άμμο(χαλαζίας= φυσικό σκληρό πέτρωμα) και κατάλληλης ρητίνης (πολυουρεθάνη ή ακρυλική) που εφαρμόζεται με τη χρήση ειδικής σπάτουλας σε ολόκληρη την προς επίστρωση επιφάνεια. Η χαλαζιακή άμμος μπορεί να έχει φυσικές αποχρώσεις του πετρώματος αλλά να γίνει μίξη με διάφορα χρώματα. Εφαρμόζεται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και δίνει ένα πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Σε ποιούς χώρους εφαρμόζεται το βιομηχανικό δάπεδο;

Εφαρμόζεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως εργοστάσια, πλοία και καταστήματα. Έχει υψηλή ανθεκτικότητα σε χημικές ουσίες, θερμότητα και ακτινοβολία. Στεγνώνει γρήγορα και εμφανίζει μεγάλη αντοχή στην τριβή.

Από ποιά υλικά αποτελείται το βιομηχανικό δάπεδο;

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ρητίνες με εποξειδική ή πολυουρεθανική βάση τα οποία έχουν αυξήσει την αντοχή του βιομηχανικού δαπέδου σε σχέση με το οπλισμένο σκυρόδεμα, το τσιμέντο και τα αδρανή υλικά, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα. Έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, τριβή και μεγάλη πίεση.